Skip to content
znamenitosti Rusije

Znamenitosti Rusije

  Mesto Sankt Peterburg je ena od turističnih prestolnic Rusije. S svojimi neskončnimi kanali je čudovito mesto za obisk in občutek stare Rusije. Ob kanalih najdete palače, ki vas popeljejo nazaj v cesarske čase.

  Glavno mesto Moskva je hkrati ena najbolj čarobnih svetovnih prestolnic. Ena izmed najbolj priljubljenih znamenitosti za turiste je križarjenje ob reki Volgi, ki med seboj povezuje dve največji ruski mesti. Moskva je tudi zelo zaželena destinacija zaradi znamenitosti novejše svetovne zgodovine, kot so Kremelj, Rdeči trg in katedrala svetega Bazilija. Kapital ponuja tudi vrsto zanimivosti in zanimivih krajev za obisk, kot tudi živahno nočno življenje. 

  Vladivostok je mesto v skrajnem jugovzhodnem delu Rusije in v dobesednem prevodu pomeni »nadzor vzhoda«. To je domače pristanišče za pacifiško floto ruske mornarice, ki privablja in navdušuje vse obiskovalce. Mesto izstopa tudi po velikem številu muzejev, avditorijev in gledališč.

  Sibirija je destinacija za popotnike, ki jih zanima azijska divjina. To je ozemlje z edinstvenim lastnim šarmom, ki privablja ljudi in jih naredi, da ga želijo raziskati. Sibirija je tudi kraj veličastne in divje narave z lepimi pokrajinami, starodavnimi poganskimi templji in edinstvenimi ljudmi, ki so ponosni, da so sibirski. Sibirija je največji del ruske kopenske mase. To je ruska regija Rusije z več kot 11,570,000 kvadratnih milj zemlje. Regija ima veliko čudes, kot so Baikal in Bajkalsko jezero ter gore Khibiny. Sibirija je ena najbolj neokrnjene regije planeta. 

  Bajkalsko jezero velja za eno največjih jezer na svetu. Ni le eden največjih, ampak tudi najgloblji. Poleg tega je najčistejše jezero na planetu, ki vsebuje eno petino zemeljske oskrbe s pitno vodo. Leta 1996 je bil imenovan za svetovno dediščino. . To je jezero, ki je najgloblje jezero na svetu in ima površino več kot 20.000 kvadratnih milj. V njej živi več kot 30 milijonov ljudi, ki živijo v regiji. Na njegovi obali prebiva več kot 11 milijonov ljudi, Baikal pa je tudi habitat za več kot 18 milijonov ptic. Obstaja več kot 3 milijone kvadratnih metrov gozda in več kot 3.000 vrst rastlin in živali ter je najbolj raznolik ekosistem na svetu.

  Vsak Rus pozna tradicionalno rusko igračo babuško, ki je vrsta lutke, ki je sestavljena iz šestih lutk in je pogosto izdelana v obliki cvetov. Ruska beseda babuška pomeni »babica«. Beseda »matryoshka« pomeni »majhna lutka« in tako je prevedena ruska beseda babuška. Beseda babuška je prevedena tudi kot »ljubeča in modra mati«. Mnoge države po vsem svetu imajo svojo različico ruske igrače, vendar je skupna tema, da je igrača običajno ženska figura, običajno v obliki rože in je tradicionalno narejena iz lesa.

  Ruski babuški, ki jih lahko imenujemo tudi ruske babice, so med najbolj priljubljenimi ruskimi spominki, ki se prodajajo v državah, kot sta Avstralija in ZDA. Te predmete lahko štejemo tudi kot izvirno darilo za novo leto. Babuške so tradicionalni ruski spominki iz lesa, volne in akrila. Pogosto jih imenujejo tudi ruske babice. Babuške se uporabljajo kot tradicionalna dekoracija za praznovanje zimskih počitnic ali za okrasitev božičnega drevesa. Na voljo so v različnih barvah, oblikah in velikostih. Niso samo dekorativni, ampak tudi funkcionalna.

  Od kod prihaja ruska babuška? Obliko mu je dala figurica budističnega žajblja Fukuruma, ki je bila v Rusijo pripeljana konec 19. stoletja z enega od japonskih otokov. Figurica starega žajblja je imela podolgovato glavo in dobrosrčen obraz, ta slika pa je postala navdih za ime: »babuska«, kar v ruščini pomeni »starka«.